Balik Raya, Balik Kampung, Balik Sabah !!

Saya Ita | 7:13 PM |

Disampaikan oleh Saya Ita

As'salammualaikum....salam ramadhan,selamat berpuasa kepada semua saudara seiman..alhamdulillah hari nie dah masuk hari yang ke-21 semua umat Islam berpuasa..in sha ALLAH,alhamdulillah..semua atas izin dariNYA kita masih lagi berpeluang merasakan ramadhan ini.. kita tak tahu lagi, tahun depan masih ada tak ramadhan untuk kita.. apapun kita berdoa semoga ramadhan ini berlalu dengan penuh keredhaan dari ALLAH SWT dan ia berlalu dengan sangat bermakna di mana kita isi hari-hari itu dengan amal ibadah yang bermanfaat untuk di dunia dan akhirat in sha ALLAH..amin..

Bermula pada minggu nie satu per satu kawan Ita dah balik bercuti ke Sabah.. walaupun sebenarnya cuti hari raya bermula pada minggu hadapan tapi disebabkan tiket yang memang benar-benar menguji keimanan budak-budak Sabah nie..makin awal balik makin murah pulak dia,jadi ramai la yang beli awal dari seharusnya..balik ke Kota Bharu nya pulak makin lambat makin murah..cuti patutnya seminggu sahaja tapi mereka jadikan sekurang-kurangnya dua tiga minggu la juga..tapi tak senang duduk la nak balik awal nie..tugasan individu kena siapkan, ujian kena ambil awal,kena buat surat untuk setiap pensyarah,kena print out tiket sertakan sekali dengan surat tu..

Best la korang balik..hati-hati tau...sampai Sabah kirim salam dekat family masing-masing ok..tapi yang paling penting nanti, balik KB kena bawa kuih raya banyak-banyak..bawa sekali makanan tradisional yang ada kat Sabah tu..  hari raya dan ramadhan tahun nie merupakan ramadhan dan hari raya yang ke-3 Ita tak balik Sabah..tak dapat rasa beraya dan berpuasa dengan mak dan bapa..sejujurnya amat tersentuh..kadang-kadang menangis juga la..sebab Ita kan satu-satunya anak perempuan mereka.. tapi bersabarlah..in sha ALLAH bermula tahun depan Ita akan beraya kat Sabah dah..sikit sahaja lagi perjuangan kat sini..lebih kurang 1 tahun lagi..semoga ALLAH permudahkan semuanya,in Sha ALLAH amin.. cuti semester bukannya tak balik pun..selalu balik, mak kata relax la..huhu..

baiklah semua..Ita nak keluar cari makanan untuk berbuka dulu..in sha ALLAH Ita akan update blog nie lagi..sebenarnya kami serumah biasa masak sendiri untuk berbuka, maklumlah nak jimat..tapi disebabkan semakin lama ahli semakin berkurang sebab dah balik bercuti,jadi yang tinggal nie malas nak masak..dari 11 orang hari nie tinggal 8 orang..nanti 8 orang tinggal Ita dan Qieyna sahaja yg ada..kami berdua tak balik...(Qieyna..bertudung purple..selalu buat muka comel..my fren..my lil sister..even dia lagi tinggi dr ita..semua satu rumah Ita pun my lil sisters..my lovely sisters..nanti diaorang jeles pulak..hihi)

ingat pesana diriku..kuih raya dan makanan ya...kalau ada duit raya sekali pun bagus juga...special untuk kami berdua... ok la..selamat berbuka semua...as'salammualaikum....



Semester 4 - DONE!!!!!

Saya Ita | 2:29 PM |

Disampaikan oleh Saya Ita

As'salammualaikum...

wwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaa.....lamanya tak update blog nie..tak terkira dah berapa bulan..tapi yang pasti,jari jemari ini terakhir sakali telah bermain di keyboard laptop khas untuk blog adalah masa sem 3..huuuuuuuu!!!! kenangan pahit masa sem tiga adalah paper Financial accounting II... Menangis darah je tak jawab paper tu..balik je rumah terus call mak sambil menangis2....
siapa yang pandai account tu untung la...ita nie.... huuuuuuuuuu...sedih.....

dan alhamdulillah...sem 4 nie dijalani dengan sangat baik dan sibuk....sibuk dengan tugasan..sibuk dengan tugasan..dan sibuk dengan tugasan....dan hari ini merupakan paper terakhir untuk sem 4....paper tadi untuk subjek Proses Pembuatan (Manufacturing Process).. alhamdulillah sekali lagi..walaupun ade part2 tak tau pe nak jawap,tapi ita buat je...KBKK...hehehe...

sekarang ni hanya berdoa dan bertawakal semoga diberikan yang terbaik.... apapun hasilnya akan datang itulah usaha selama nie..jika ALLAH izin hasilnya sangat baik, alhamdulillah..jika sebaliknya,alhamdulillah juga tapi kena usaha lebih lagi..hidup nie kan satu proses untuk belajar..dan kita akan terus belajar hingga detik nafas yang terakhir..

setiap orang ada tahap kepandaian dan kebolehan masing-masing..jangan berkecil hati jika kita lihat sahabat-sahabat kita lebih pandai dari kita..kita pasti ada kelebihan sendiri..tapi kita belum temui..sebab tu kita kena terus belajar...belajar dan belajar...dan belajar lagi...

tak ada guna nak cemburu dengan hasil pencapaian orang lain..yang kita dibolehkan hanyalah menjadikan kejayaan orang lain sebagai pembakar semangat untuk menjadi lebih baik...

tinggal satu sem je lagi...lepas tu praktikal..subhanallah...cepatnya masa berlalu..rasa macam baru semalam masuk sebagai pelajar sem 1..hari nie dah habis sem 4...semoga ALLAH permudahkan sem 5 dan masa praktikal nanti...dan dipermudahkan seterusnya...in shaa ALLAH amin....

aaaaa...housemate pulak,sampai je rumah terus layan movie...ada yang sambung tido..nak 'balas dendam' la tu..selamat 'balas dendam' la ye wahai housemate ku..
ita pun nak sambung tido...tapi tak jadi..nak fikir barang apa nak bawa balik Sabah,,,yeeeeeaaaayyyy!!!!!!
BALIK......!!!!!! JUMPA MAK AYAH..... TITEW RINDU LAAAAAA...!!!!!!

KELANTAN,TITEW KELIK SINI TI HUJUNG BULAN 6...MESTI TITEW RINDU KAT AWOK..hehehe...

KELANTAN DAN SABAH...dua negeri yang ada dalam hati ku...
^_^







MASIH ADAKAH AKU UNTUK ESOK HARI?

Saya Ita | 10:43 PM |

Disampaikan oleh Saya Ita

Terdetik di fikiran untuk melakukan sebenar benar taubat kepada Allah S.W.T....
 Tetapi diri sentiasa terbelenggu dengan hawa nafsu.....
terbelenggu dengan kemewahan dunia yang semata mata sehingga bisa membuatkan aku untuk melupakan "Siapa Penciptaku"Astagfirullahal'azim.....Sungguh dasyat kenikmatan dunia sehingga mampu melupakan kehidupan yang kekal abadi iaitu " Akhirat".....

Kekadang aku tersentap mangapa aku boleh berbuat sedemikian.....?????
itulah sifat menusia yang kekadang lupa...tidak mengendahkan syariat dan terburu oleh hawa nafsunya sendiri....Adakah kita pernah berfikir untuk apa Allah S.W.T. ciptakan kita di dunia ini??????
Allah S.W.T hidupkan kita pada hari ini kerna Dia ( Maha Pencipta) amat menyayangi kita dengan memberi masa kepada kita untuk bertaubat iaitu membersihkan diri kita daripada sifat sifat keji kepada yang lebih baik....Tetapi adakah kita manfaatkan peluang yang di berikan itu??????????

Kita bangga kepada maksiat yang di lakukan tetapi maksiat itu tidak mendatangkan kebaikan pun kepada kita untuk di akhirat malahan ia menjadi "saham yang utama untuk neraka Allah S.W.T" Nauzubillahiminzalik...


Duhai sahabat tidak lupa untuk diri ini....memang membersihkan diri itu iaitu "Taubat" amat berat dilaksanakan jika kita tidak memasangkan niat kerana Allah S.W.T..TETAPI cuba fikir dan tanya kepada diri adakah kita akan ada untuk esok hari??????
jika kita pergi dahulu sebelum membersihkan diri,bagaimanakah keadaan kita di saat itu untuk menghadap Allah Azza Wa Jalla???? Wallahualam.....Hanya Allah yang Maha Mengetahui  keadaan kita di saat itu.....kan..
jadi jom sama sama kita lakukan muhasabah diri........




TENTANG PENULIS
Nama Pena beliau adalah Umairah. Kini beliau menjadi seorang mahasiswi di salah sebuah IPTS di Kelantan.



Nak Kerja Sambilan?

Saya Ita | 1:33 PM |

Disampaikan oleh Saya Ita


AS'SALAMMUALAIKUM


Anda nak mencari kerja sambilan yang boleh di lakukan di rumah?
Anda kemungkinan ada kemahiran untuk menjadi online freelancer.
Pelajari cara bagaimana untuk bekerja sebagai online freelancer di rumah secara sambilan.
Sila layari laman di bawah untuk maklumat lanjut:

==> KLIK SINI

atau anda boleh klik pada banner di bawah











Terima Kasih



Label :

KERJA KOSONG

KERJA DARI RUMAH

KERJA SAMBILAN

JAWATAN KOSONG






Nak Belajar Kerja Di Rumah?

Saya Ita | 1:25 PM |

Disampaikan oleh Saya Ita

As'salammualaikum...

Ingin belajar cara bekerja di rumah sebagai online freelancer dengan pendapatan lumayan?
Bekerja dalam bidang Data Entry, Admin Support, Translator, Typist & banyak lagi...
Sila layari laman di bawah untuk maklumat lanjut:

==> KLIK SINI

atau anda boleh klik pada banner di bawah...




Label :

KERJA KOSONG

KERJA DARI RUMAH

KERJA SAMBILAN

JAWATAN KOSONG





Terima kasih






blogr.my
 

Kisah Masa Lampau